Välja julklapp till personal – tips

Att välja julklapp till personal kan kännas som både ett roligt och svårt uppdrag. Att hitta något som passar en stor skara anställda kan vara svårt men det finns bra alternativ – till exempel gåvokort. Nedan följer några tips och saker som är bra att veta inför valet.

Personliga presenter

Att ge bort en julklapp till personal är en fin och ofta uppskattad gest och det kan kännas extra roligt att välja ut något personligt. Det är trots allt inte ovanligt att anställda har olika fritidsintressen och hobbys så ibland kan det nästan kännas svårt att hitta en sak som passar för samtliga. Att välja ut en julklapp till varje anställt kan då vara ett alternativ, även om det förstås kräver mer tid och eftertanke.

Detta är kanske dock inte alltid är möjligt – till exempel om personalskaran är stor. Men för en mindre styrka kan det var ett roligt alternativ åtminstone för den som har tid och ork att leta personliga klappar.

Lika present till alla

Ett annat alternativ, som troligen också är mer vanligt, är att ge lika julklapp till alla. Här är det förstås bra att välja något som garanterat alla har användning av, till exempel:

  • Bäddset
  • Köksutrustning, så som stekpanna, kniv eller pepparkvarn
  • Inredningsdetaljer, till exempel ljusstakar eller liknande

Ett tips för att välja lika julklapp till personal är att fundera på vilken målgrupp majoriteten av dom anställda ingår i. Är det unga personer, äldre, mestadels kvinnor eller män?

Gåvokort är ett populärt alternativ

Att välja julklapp till personal är inte helt enkelt och särskilt svårt blir det som sagt om presenten ska passa många. Vanligt på senare år har varit att ge bort så kallade gåvokort – ett slags presentkort som mottagaren sedan lösa in mot en valfri produkt.

Det finns många leverantörer av dessa och dom flesta erbjuder ett stort produktutbud att välja från när det är dags att lösa in korten. Gåvokort finns dessutom i många olika prisklasser.

Julklapp till personal – bra att veta

För den som ska köpa julklapp till personal finns några saker som är bra att känna till. Till exempel så är en julgåva bara skattefri om värdet inte överstiger 500 kronor, inklusive moms. För att gåvan ska kunna klassificeras som skattefri måste den dessutom ges till samtliga, eller till en större grupp av anställda. Alla regler kring detta finns att hitta på Skatteverkets hemsida.