Vad innebär hantering utan UC?

Det finns flera långivare som tydligt påvisar på deras hemsidor att man kan låna hos dem utan UC. Vad finns det för fördel att göra detta och vad innebär det?

Kreditupplysning via annat kreditupplysningsföretag
När en långivare får en låneansökan måste enligt lag en kreditbedömning ske. Det finns visserligen inte några exakta kriterier hur denna bedömning ska genomföras men för att få en grundläggande bild av personens ekonomi tar de en kreditupplysning. I Sverige finns flera olika kreditupplysningsföretag och ett av dessa är UC (Upplysningscentralen). Då de är det största företaget inom denna bransch anlitas de även mest. Alla större banker använder exempelvis UC när de ska ta en kreditupplysning. Men kreditbolagen kan även välja andra bolag så som exempelvis Bisnode eller CreditSafe. Att låna utan uc betyder därmed i korthet att man lånar via ett kreditbolag som använder annat kreditupplysningsföretag än just UC.

Varje kreditupplysningsföretag har sin historia
Om du lånar pengar hos en bank som tar kreditupplysning hos UC och du sedan inte betalar tillbaka kommer detta att noteras. Med andra ord kommer saker som påverkar chansen att få lån framöver noteras så att kreditupplysningsföretaget tar hänsyn till det vid nästa upplysning. Däremot har inte dessa kreditupplysningsföretag någon kommunikation gällande den informationen. En person som söker lån via en bank som tar UC kan alltså bli nekad lån på grund av den information som detta upplysningsföretag har om personen. Skulle samma person försöka låna utan uc finns däremot chansen att lånet beviljas. Detta just eftersom upplysningsföretagen har tillgång till olika information.

Att UC nekar kan tyda på svag kreditvärdighet
En stor orsak till att människor vill låna utan UC är alltså att de blir nekade lån av långivare med UC. I vissa fall handlar det helt enkelt om att personen har för dålig kreditvärdighet och egentligen inte har de ekonomiska förutsättningarna att låna pengar. Det är just därför som banken nekar lånet. Men samtidigt visar en kreditupplysning information som är historisk. Ett exempel är att en betalningsanmärkning ligger kvar i tre år även om man under dessa år har förbättrat sin ekonomiska situation avsevärt. Men trots detta ”straffas” man under hela tre år för ett tidigare ekonomiskt snedsteg. Att låna utan UC här kan betyda att man lånar med svag kreditvärdighet – men det behöver inte vara så.