Trappräcke utomhus – Smide VS trä

Ett vackert trappräcke utomhus är ofta en iögonfallande detalj och många gånger dessutom det första man möts av vid entrén. Att lägga ner lite extra tanke och noggrannhet inför valet av ett nytt räcke är smart – både för att hitta ett utseende man gillar och för att veta till exempel vilket underhåll som kan komma att krävas framledes. Nedan följer en jämförelse på räcken i två olika material – smide och trä.

Trappräcke utomhus i smide

Smide är ett material som funnits sedan långt tillbaka. Det är rejält, tåligt och dessutom väldigt snyggt och lämpar sig naturligtvis för ett trappräcke utomhus. En annan fördel med smide är att det passar till det mesta – lantligt som modernt och det finns räcken för utomhusbruk att hitta i många olika modeller.

Det går även att specialbeställa ett räcke både vad gäller utseende och mått men det blir förstås något mer kostsamt. Och apropå kostnader så är smide ett relativt dyrt material, i alla fall om man jämför med trä. Dock är det som sagt rejält och tåligt och kommer hålla i många, många år framöver – utan att det just behöver underhållas något alls.

Trappräcke i trä

Trä är ett annat klassiskt material som också lämpar sig bra för ett trappräcke utomhus. Fördelen med trä är att det finns många färdiga modeller att köpa för den som inte vill bygga ett själv. Vill man bygga kan man designa det precis som man vill så länge det fyller sin funktion. Man kan även måla i valfri kulör vilket gör att räcket kan ändras om man tröttnat på det.

Ett trappräcke utomhus som är gjort av trä kräver dock en hel del underhåll – åtminstone om man inte vill att det ska ruttna och bli osäkert. Räkna med att det behöver skrapas om målas om med jämna mellanrum för att både hålla sig helt och stabilt men också för att det ska se snyggt ut.

Trots underhåll kommer det också att behöva bytas förr eller senare, även om det kommer dröja många år. Trä har inte samma hållbarhet som smide men är som sagt ett billigare alternativ. Jämförelsen mellan dom två materialen, som båda lämpar sig till ett trappräcke utomhus, kan sammanfattas så här:

  • Smide – Tidlöst, hållbart och underhållsfritt. Men dyrt.
  • Trä – Fler valmöjligheter vad gäller utseende och kostar mindre. Kräver dock mer underhåll.