Träna hjärt- och lungräddning med HRL-dockor

Träna hjärt- och lungräddning med HRL-dockor

Vilket är det vanligaste ansiktet att se på landets brandstationer? Jo, lite oväntat kanske, är det HLR-dockans ansikte. Läs denna artikel o du undrar varför.

En HLR-docka är en docka som används för att lära ut hjärt- och lungräddning. Att så många som möjligt kan utföra hjärt-och lungräddning är mycket viktigt för att kunna rädda liv i de fall ambulanspersonalen inte hinner komma snabbt nog.

Kort historik

Den mest använda HLR-dockan är dockan Anne, som skapades av norske Åsmund Lærdal 1960. Hans intresse för hjärt-och lungräddning kom sig av att hans son en gång var nära att drunkna. Man tror att förebilden till HRL-dockans ansikte är en kvinna som drunknade i floden Saine, vars ansikte gjorts om till en dödsmask. Numera finns dock HRL-dockan i många olika varianter.

HLR- dockor idag

Sedan dockan Anne uppfanns 1960 har HLR-dockan utvecklats mycket. Det senaste är att det finns system som du kan koppla till HLR-dockan och som ger dig direkt feedback på din hjärt-och lungräddningsträning. På så vis kan du upptäcka eventuella misstag och du får även vägledning så att du vet hur du kan förbättra dig och så att du snabbare lära sig hur du gör rätt. Att få feedback i realtid är en stor fördel om man snabbt vill korrigera sina misstag.

Olika modeller

Eftersom det är viktigt att det är så likt verkligheten som möjligt när man tränar hjärt-och lungräddning finns HLR- dockorna i många olika modeller. Dels finns det torso-dockor och dels finns det helkroppsdockor, beroende på vad man ska öva på. Dessutom finns det spädbarnsdockor, barndockor och vuxendockor. Detta eftersom det är annorlunda att göra hjärt-och lungräddning på ett barn jämfört med på en vuxen, och det är bra att öva sig inför alla tänkbara scenarier.

När du köper din HLR-docka kan du få med ett utbildningspaket som förklarar hur dockan används, och som innehåller olika scenarier som ni kan använda för att öva. Man kan även gå en kurs i HLR.

Köp in en HLR docka till er arbetsplats så att ni verkligen kan öva på realistiska olycksscenarier och så att ni är förberedda om olyckan skulle vara framme. Om någon får hjärtstopp eller slutar andas är det mycket viktigt att den personen får hjälp så snabbt som möjligt, och ju fler personer som har övat hjärt-och lungräddning på en HLR-docka, desto större chans är det att fler personer kan överleva.

Försäljning och uthyrning av HLR-dockor finns på hlrdockor.nu där du även kan passa på att fördjupa dig i de olika modeller som finns tillgängliga på marknaden. Förutom att lära sig hur man utför HLR rätt, r det också en hel del nyheter vad gäller hjälpmedel! Bland dessa är utbudet och användningen av hjärtstartare stort. Det finns i dagsläget allt fler butiker och inrättningar som valt att skaffa hjärtstartare. Dessa är mycket effektiva men kräver också att man kan handskas med dem på rätt sätt. De flesta sådana är utrustade med enklare instruktioner, men det är bra om man utbildar sig på riktigt också! Via denna länk till en sida om hjärtstartare och HLR-dockor kan du se ytterligare.