Tandblekning – så går det till

Det är faktiskt vanligare än man kan tro att bleka sina tänder. Många gör det för att känna sig mer nöjda med sitt leende, och slippa känna självmedvetenhet kring eventuella missfärgningar. Marknaden för tandblekningsprodukter har vuxit och vuxit de senaste åren, och idag finns det ett stort antal olika metoder för att bleka tänderna effektivt, säkert och snabbt. Möjligheten att bleka sina tänder hos tandläkare finns fortfarande kvar, men allt fler upptäcker hur enkelt och smidigt det är att göra sin tandblekning hemma, när det passar in i livspusslet.

Tre vanliga tandblekningsmetoder

  • Skinande vitt med skenor: Detta är en bra startpunkt för de flesta. Kitet med skenor och tandblekningsgel ger ett jämnt resultat på samtliga tänder, och behandlingen tar mellan 15-45 minuter per gång. Skenorna går att återanvända, och kan i många fall formas med hjälp av varmt vatten så att de passar användarens käkform. En behandling med skenor görs dagligen i 1-2 veckor och kan även upprepas om man inte tycker att nyansen blivit rätt. Det är dock bra att pausa och låta tänderna återhämta sig mellan behandlingarna. Olika tillverkare skickar med olika instruktioner läs dem och följ dem noga!
  • Wow-faktor med white strips: Strips, eller tandblekningsremsor som de kan kallas på ren svenska, ser ut ungefär som tejpremsor med tandblekningsmedel på. De appliceras på tändernas front och ska sitta på plats i ungefär 10-20 minuter. Denna metod är än så länge lite ovanligare än skenor, och därför finns det inte lika många tillverkade av strips. “Tejpen” är utformad olika beroende på om den ska sitta i över- eller underkäken. De är engångsprodukter som slängs efter användning.
  • Ta till tandblekningspennan: Precis som det låter är tandblekningspennan en penna som innehåller gel för tandblekning. Den passar perfekt att använda för personer som har fläckar på sina tänder, men inte vill bleka hela tänderna. Pennan är också ett bra komplement att använda efter tandblekning, om det har blivit enstaka fläckar kvar. Detta är en snabb och smidig metod att “punktmarkera” vissa tänder, och en optimal lösning för en del användare.

Ett par råd på vägen till säker och effektiv tandblekning

Att bleka sina tänder ska inte vara farligt, men historiskt sett har det använts en hel del skadliga metoder. Därför är det viktigt att tänka på säkerheten! Se först och främst till att tandblekningen är EU-certifierad. Det bekräftar att produkten är noggrant testad och att den når upp till kraven som ställs på tandblekningsprodukter. Ett ämne att vara särskilt uppmärksam på är peroxider, som påverkar emaljen och kan leda till ilningar i tänderna. Utöver dessa råd gäller det självklart att följa tillverkarens rekommendationer, och att noggrant sköta om sina tänder med borstning och tandtråd.