Suget efter natursköna fritidshus fortsatt stort

Allteftersom pandemin blev allt mer varaktig började allt fler svenskar söka sig till landsbygden och till natursköna fritidshus. Detta i samband med att trenden med att jobba hemifrån blev väldigt stark. Denna trend har på sistone avtagit något men tycks ändå bli mer bestående än vad många först hade trott. Detta är också en anledning till att suget efter fritidsboenden på landsbygden och i natursköna lägen är fortsatt stort.

Allra störst har prisökningen på fritidshus varit i Gävleborgs län, i Ljusdals kommun. Under de två senaste åren har snittpriset på fritidsboenden i kommunen ökat till 1,5 miljoner kronor från blott 531 000 kronor. Detta enligt statistik från bostadsförmedlaren Hemnet. Förklaringen är att många köpare från Stockholmsområdet tycks leta sig till Ljusdalsområdet samt andra intilliggande områden. Och det verkar alltså framför allt röra sig om hemmajobbare som vill kunna bo och arbeta i en ny, lite lugnare miljö.

Trenden med att bosätta sig utanför storstäderna och att arbeta hemifrån verkar med andra ord fortsätta att hålla i sig. För även om restriktionerna har lättats tillåter många arbetsgivare fortfarande att de anställda jobbar åtminstone delvis hemifrån.

Ofta lika dyrt att köpa begagnat fritidshus som att bygga nytt

Förutom Ljusdals kommun har även Simrishamns kommun i landets sydligare del seglat upp som en populär destination för hemmajobbare som flyr storstadshetsen. Även där har prisökningen på fritidsboenden varit stor under de senaste åren. Situationen är dock densamma i stora delar av landet. Därmed är marknaden för dessa boenden nu hetare än någonsin tidigare!

Med tanke på att det kan vara svårt att hitta ett prisvärt fritidshus numera bygger också många egna sådana. För när priserna på befintliga fritidsboenden når en viss nivå kan det till och med vara billigare att bygga nytt, eller åtminstone kosta ungefär lika mycket.

Fördelarna med att bygga nytt är flera:

  • Möjlighet att själv välja antal sovrum – vill du ha ett, två, tre eller fler rum för dig och din familj att sova i?
  • Du får helt bestämma storleken på fritidshuset – välj till exempel ett mindre på 40 kvadratmeter eller ett större på 100 kvadrat.
  • Huset får exakt den design som du själv önskar eftersom det byggs från grunden utifrån dina önskemål.