Seriöst måleri? Hur vet man det?

Hur vet du att den målare du anlitar kommer göra ett bra jobb, följa avtal och ta skäligt betalt? Att inte arbetet sker svart, utan försäkring och att garanti bara är ett tomt löfte? Allt för många väljer att ringa en målare och beställa jobbet utan att kontrollera om företaget är seriöst först. Det är generellt i denna grupp man även hittar de som blivit ”blåsta” av hantverkarna.

Det är enkelt och snabbt kontrollerat om de som driver detta måleri jobbar svart eller verkligen har F-skatt. Allabolag.se registrerar alla bolag så genom att mata in namn eller organisationsnummer visas företaget direkt (om det är ett företag).

Har du auktorisation för våtrumsmålning?

Vem som helst kan kalla sig målare och vem som helst kan hävda att de kan måla i våtrum. Men alla har inte rätt kompetens. År 2013 införde måleribranschen regler kring vad som gäller vid målning i våtrum. De som utför dessa jobb ska därmed ha våtrumskörkort. Att välja en målare som kan visa upp detta ”körkort” innebär alltså tydliga fördelar. Auktoriserade målerier kan hittas på dess hemsida. Däremot är det lite svår sökfunktion. Gör så här: Ladda hem den PDF där alla auktoriserade målerier nämns. Här listas alla efter namnet. Vill du exempelvis söka efter ett auktoriserat måleri i Stockholm trycker du in CTRL-F för att starta sökfunktionen i PDF-läsaren. Skriv sedan Stockholm i sökfältet och alla målerier som är registrerade i Stockholm kommer markeras i dokumentet.

Hur ser offerten ut?

Att ta in offert ska alltid vara gratis och är även ett sätt att kontrollera om ett måleri känns seriöst eller inte. Självklart kan de ”bluffa” men redan här går det att sålla bort de sämsta företagen. Se över att priset anges (med och utan ROT), deras organisationsnummer, hur betalning ska ske och kontaktuppgifter. Känns den seriös?

Finns de med på Svarta Listan?

Finns ett måleri med på Svarta Listan bör det inte anlitas. Det är i alla fall rådet från Råd & Rön. Att ett företag kommit med på listan innebär att de inte valt att följa den rekommendation som ARN har kommit med i ett ärende. Via hemsidan går det att skriva in ort eller företagsnamn och därigenom hitta vilka företag som man bör hålla sig ifrån.