Risker och fallgropar med överfallslarm

Risker och fallgropar med överfallslarm

Många skulle nog skriva under på att överfallslarm kan vara avgörande i en kritisk situation. Samtidigt är det något man inte bör ha en övertro till. Som med allt annat, finns det risker och i det här fallet till och med vissa fallgropar man bör undvika. Känner man till vad som kan gå snett, kan man också göra mer för att förhindra detta. Enkla åtgärder som kan hjälpa till att avskräcka en angripare är värda att vidta och att lägga på minnet.

Om du är i ett tätbebyggt område

Man kan tycka att överfallslarm borde vara särskilt effektiva i tätbebyggda områden. En viktig del i dess funktion är ju att uppmärksamma personer i omgivningen (som kan slå larm eller hjälpa till direkt). I tätbebyggda områden är boende dock ofta vana vid billarm och andra höga ljud. Det finns helt enkelt en risk att de som hör ditt överfallslarm ignorerar det, i tron om att det inte är någon fara.

Med det sagt är ett överfallslarm givetvis mycket bättre än ingenting, även om man rör sig i ett mycket tätbebyggt område. Dock är det bra att lägga på minnet att man också bör ropa efter hjälp, eftersom människor inte nödvändigtvis tolkar signalen som ett tecken på att någon är i fara. Det finns faktiskt larm som ger ifrån sig ett mycket högt kvinnoskrik, istället för ett tjut som kan misstas för ett billarm.

De går sönder

Det finns många olika överfallslarm på marknaden, tillverkade utav olika producenter. Se till att välja ett som berömts i test för sin hållbarhet. Om det räcker med att angriparen får tag i överfallslarmet och kastar det hårt i marken för att den ska sluta fungera, har du betydligt sämre skydd än om du väljer en som faktiskt är hållbar. Det är inte nödvändigtvis en ekonomisk fråga – många av de larm som hyllats för sin hållbarhet är faktiskt billiga.

Om du har ett hållbart överfallslarm kan en taktik faktiskt vara att kasta iväg det själv. Då finns chansen att angriparen springer efter larmet och försöker tysta det, vilket ger dig tid att ta dig ifrån platsen. Försök dock att kasta det på gräset, eller annat lite mjukare underlag, för att vara på den säkra sidan.