Relining av avlopp – vad är det?

Relining av avlopp är en metod som används för att rusta upp gamla rör och ledningar. Man kan säga att det är ett alternativ till stambyte, men som är både enklare och billigare. Det som kan vara bra att känna till är att metoden inte är likvärdig ett stambyte där man byter ut alla gamla stammar mot nya men det kan åtminstone förlänga livslängden i många år framöver. Läs mer om relining i avlopp, vad det är och hur det går till här.

Så går relining av avlopp till

För relining av avlopp finns flera olika metoder och vad som passar bäst beror på flera olika saker, till exempel skick, ålder och material i det nuvarande avloppet. För att ta reda på vilken metod som passar bäst för det aktuella fallet så startar man därför alltid med att undersöka fastighetens stammar och avlopp.

Några av dom olika metoder som finns för relining av avlopp kallas:

  • Longline
  • Pointline
  • Sprayline

Oavsett vilken av dessa det blir så är syftet alltså att reparera/renovera avloppsrören så att dom blir nästintill nya. Den förstnämnda metoden, longline, reparerar mer eller mindre hela ledningar i och med att ett nytt lager av material läggs på insidan av rören. Pointline å andra sidan är en punktåtgärd där man lagar ett eller flera fel, till exempel sprickor eller hål.

Alternativ till stambyte

Relining av avlopp kan som tidigare nämnt vara ett alternativ till stambyte, i dom fall där stammarna har mer att ge men ändå är i behov av åtgärder. Genom att relina kan man skjuta upp stambytet, som trots allt kommer att vara nödvändigt förr eller senare, uppemot 10 år. Eftersom metoden fortfarande är relativt ny så vet man inte exakt hur länge åtgärderna kommer att hålla, men en del företag som utför tjänsten brukar säga 10 år.

Fördelarna med relining av avlopp jämfört med stambyte är för det första att det är mycket billigare. Finns inte pengar till ett stambyte kan man istället välja detta, och på så vis skjuta stambytet på framtiden. En annan fördel är att det är enklare – man behöver inte bryta upp vare sig golv eller väggar eftersom rören repareras och behandlas på insidan och åtgärden kan utföras både i villor och flerbostadshus men också inom industri.