Räcker ett hemlarm för total säkerhet

Vi vill alla känna os trygga och säkra i vårt hem och därför vänder sig många till hemlarm för att försäkra sig om att inget händer i sitt hem. Men fungerar det? I den här texten besvarar vi den frågan.

Falsk trygghet?

Ger hemlarm en falsk trygghet? Efter ett antal undersökningar visar det sig att det inte finns någon vetenskapligt hållbar studie som visar att ett hemlarm verkligen förebygger inbrott. Inbrott sker ofta i larmade bostäder också. En del tjuvar undviker givetvis hemlarm, medan en del tar sig in utan att larmet utlöses eller saboterar larmet och andra bryr sig inte alls, för de vet att de hinner göra inbrott ändå. Många före detta inbrottstjuvar bekräftar att det går att ta sig runt många hemlarm, särskilt de äldre som många har kvar. Däremot kan de nya, mer komplicerade hemlarmen vara avskräckande, särskilt med lappar om att huset är larmat på dörrar och fönster. Men även om tjuvarna väljer att göra inbrott i en bostad med larm och en signal till larmcentralen skickats, så hinner tjuven göra mycket på de minuter det tar för väktarna att komma till huset. Därför kan det vara bra med ett dubbelt hemlarm: Ett som är uppkopplat till en larmcentral och ett som tjuter utanför huset och uppmärksammar grannar och människor runtomkring. Hemlarm ska man med andra ord fortfarande ha men det finns mycket mer man kan göra för säkerheten och tyvärr finns det inget sätt idag som försäkrar dig om en total säkerhet.

Att göra förutom hemlarm

Ett hemlarm är alltså ingen säker garanti mot inbrott, även om det kan avskräcka en del tjuvar och ge en extra trygghet för de som bor i huset. Att ha vaksamma grannar och att man får huset att se bebott ut är fortfarande gångbara metoder för att undvika oönskade påhälsningar. Man kan till exempel använda sig av timers för belysningen i hemmet, även om man inte är hemma. Viktigt är då att man ställer in tiden för av- och påslagning av belysning olika, så att inte alla lampor i huset tänds och släcks samtidigt. Man kanske kan be sina grannar att parkera sin bil på sin uppfart och även hämta posten åt en, eftersom en tom brevlåda ofta indikerar att någon är hemma. Utöver detta ska man även vara försiktig med vad man skriver på sociala medier om man ska åka på semester. Eftersom kriminella lever på tips, är det lätt att dessa får nys om när du ska vara borta och på så sätt huset är tomt.