PPM fonder satsar på teknik

Advisor och andra fondförvaltare går in för att optimera avkastningen för sina kunder. Att investera i tekniskt starka företag är en bra strategi för att kombinera stabila och effektiva poster för en jämn avkastning. Apple har varit i ropet under senare år och finns med i flera fonder. Detta inte bara för PPM utan också för andra sparkombinationer.

Apple avslöjade nyligen sina nya datorer, i ett led att försöka skaka liv i en produktserie som Steve Jobs, en av företagets grundare, en gång sa att Apples iPad skulle göra överflödig. Och det är efterlängtade produkter som nu får se dagens ljus. Apples MacBook Pro har till exempel egentligen inte släppts i en ny tappning sedan 2012. De nya bärbara datorerna i MacBook Pro-serien presenterades på kvällen den 27 oktober svensk tid, i samband med en presskonferens på Apples huvudkontor i Kalifornien. Även om bärbara datorer traditionellt sett är mer lönsamma för Apple än surfplattan iPad, tillbringar kunderna ofta mer tid på sin iPad. Där tittar de på filmer, lyssnar på musik och använder olika appar, vilket gör surfplattan till en kassako i ett längre perspektiv. Den nya serien med MacBook Pro-datorer har en inbyggd Touch ID-fingeravtrycksläsare, vilket gör att kunderna lättare kan göra köp på nätet med hjälp av betalningssystemet Apple Pay.

Steve Jobs utropade surfplattan till datorns efterträdare när Apples iPad lanserades år 2010. Men produkter som MacBook Pro har visat en förvånansvärt stor motståndskraft. Intäkterna från Mac-datorerna har visserligen minskat från sin toppnotering 2015, men nedgången i försäljningen av iPads har varit desto brantare och Apples bärbara datorer säljer nu bättre än deras surfplattor. Företagets nye VD Tim Cook har hela tiden försökt att öka intäkterna från App Store, iTunes och iCloud för att kompensera för den minskade försäljningen av hårdvara.

Advisor PPM-fonder investerar i teknikbolag

I premiepensionssystemet finns ett litet utbud av branschfonder som investerar i ny teknik. För närvarande rör det sig om 12 olika fonder och flera av dessa fonder har just Apple som ett av sina 10 största innehav. Om du tror att framtiden ser ljus ut för Apple och andra teknikintensiva bolag, kan du med fördel ha någon av dessa fonder som en av dina fem valbara fonder där ditt PPM-sparande kommer att investeras. Det är inte svårt att få en överblick över sitt innehav på PPM-kontot, och det är lika enkelt att välja vilka fonder du vill satsa på.

Du kan också själv göra byten om det visar sig att du tycker att en eller flera fonder som du inte har valt kan vara mer värd att satsa på än några av de fonder som du för närvarande sparar i. I dagsläget kostar det ingenting att genomföra fondbyten i PPM-systemet. Det är dock en fördel om du på förhand har läst på och är någorlunda insatt i de olika fondkategorierna och de begrepp som används.

Om du inte känner dig helt bekväm med att hålla på med fonder och utföra fondbyten, kan du istället lämna över ansvaret för detta till en så kallad fondförvaltare. Din fondförvaltare tar då mot en mindre avgift hand om förvaltningen av ditt fondkonto. Denna tjänst finns att köpa till såväl traditionella fondkonton, utanför premiepensionssystemet, som till ditt PPM-konto. En av de fondförvaltare som erbjuder PPM-förvaltning som en av sina tjänster, såväl som traditionell fondförvaltning, är Advisor. För endast 645 kronor per år sköter de förvaltningen av ditt PPM-konto, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att du är för passiv medan världens börsmarknader som går ömsom upp och ömsom ner.

Om du bestämmer dig för att låta Advisor ta hand om din PPM-förvaltning under flera år framöver, blir priset per år dessutom lägre. Deras förvaltningstjänst för PPM-konton kostar nämligen 1 095 kronor om du binder upp dig på två år och 1 545 kronor om du beställer förvaltning för tre år framåt på en och samma gång.

Förbättrade och fördyrade bärbara datorer

Den nya versionen av den bärbara datorn MacBook Pro finns att få med antingen 13-tumsskärm eller 15-tumsskärm. Den är lättare, tunnare och smalare än sina föregångare och har också bättre prestanda. Men det är inte bara själva datorn som har fått ett uppsving, utan även dess pris. Över en natt hade nämligen priset på Apples olika datorer ökat med ungefär 20 procent. Denna ökning gäller dock inte i alla länder, utan den drabbar till exempel brittiska konsumenter medan priserna i USA förblir desamma.

I Sverige ligger försäljningspriserna på de nya datorerna i MacBook Pro-serien på mellan 16 995 och 31 495 kronor, medan surfplattan iPad Pro finns i två modeller varav den mindre kostar 6 695 kronor och den större 8 895 kronor. Utöver dessa finns också flera andra bärbara datorer, stationära datorer, surfplattor, smartphones och andra elektroniska enheter i Apples arsenal.

Nya laptops med ny funktion ska ge bättre försäljningssiffror

Den största skillnaden i den nya versionen av MacBook Pro jämfört med föregångaren, är den nya digitala display som är en del av tangentbordet. Apple kallar denna för Touch Bar och tanken är att den ska ersätta vissa av de fysiska knapparna. Bedömare tror inte att de uppdaterade Apple-produkterna kommer att göra någon väsentlig skillnad för försäljningssiffrorna, men tror ändå att försäljningen av Mac-datorerna kan ge upphov till en viss tillväxt i ett kortare perspektiv.

Sedan Apple senast släppte nya bärbara datorer, i mitten av 2015, har företaget gradvis förlorat kunder under denna tidsperiod. Apples andel på datormarknaden sjönk till 7,4 procent under årets tredje kvartal, från de 8,1 procent företaget låg på ett år tidigare. Ekonomiska analytiker tror att Apple kommer att få tillbaka en viss del av sin förlorade marknadsandel, eftersom det var så pass länge sedan de presenterade nya laptops i MacBook Pro-serien.

Utsikterna för Apple och dess produkter

Efter att under de tre senaste månaderna ökat med 20 procent tack vare förhoppningar om starka försäljningssiffror för iPhone 7, sjönk aktien med 1 procent efter presentationen av de nya produkterna. Detta delvis till följd av en blygsam prognos över försäljningen framåt jul som släpptes tidigare i veckan.

Om Apple lyckas sälja mer av sina tjänster genom sina Mac-datorer, kan dessa datorer bli betydligt mer lönsamma än företagets iPads, tror vissa analytiker. Försäljningen av Mac-datorer ger Apple en större summa pengar direkt och kan företaget dessutom få samma intäkter från sina olika tjänster som man får via surfplattorna, kan företagets datorer komma att utgöra en kraftfull tillväxtmotor framöver.