Plastband billigare och säkrare än stålband

Plastband billigare och säkrare än stålband

Plastband tillverkas ofta av polyester eller polypropylen. Band av polyester är generellt sett billigare än stålband och dessutom säkrare att använda, vilket leder till färre arbetsplatsskador. Det lägre priset och den minskade risken för skador är de två faktorer som gör att företag världen över börjar skifta från stålband till plastband. Bandets rundade kanter orsakar ofta inga repor i lacken eller skada på andra ytor. Den rundade formen på kanterna gör dessutom att däcken och utrustning som exempelvis gaffeltruckar förskonas från skador. Den gör också att bandet sitter bättre runt föremål som har en ojämn form.

Plastband av polyester har en viss stretch. De kan sträckas ut så mycket som 25 procent efter att de har använts för bandning av föremål. Även om detta ibland också kan vara negativt, är det positivt i den bemärkelse att bandet likt ett gummiband möjliggör för lasten att sätta sig.

Värt att känna till om plastband

Den största nackdelen med plastband är att användare av banden behöver köpa en ny uppsättning verktyg för bandning med polyester, vilket kan vara kostsamt. Vanligt förekommande batteridrivna verktyg, vilket är det bästa valet för många användare som bandar större volymer, kostar ofta uppemot 30 000 kronor styck. Det är också viktigt att komma ihåg att plastband av polyester inte kan användas på platta stålark utan användning av kantskydd, då stålens vassa kanter kan skära igenom plastbandet.

Förespråkare av plastband av polyester menar att polyester är ett mer miljövänligt material då en stor andel av materialet vanligtvis utvinns från återvunna material. Det är dock värt att notera att även stålband ofta innehåller återvunnet material. Tack vare den tekniska utvecklingen har band av polyester med tiden blivit mer tillförlitliga och mer användarvänliga.

Polypropylen är ett annat material som används för att tillverka plastband. Plastband av polypropylen förlorar ofta runt 50 procent av spänningen inom en timme. Denna förlust av spänning går ännu snabbare i höga temperaturer, vilket gör att plastband av detta material kan bli oacceptabelt slaka efter en tids användning om den produkt som bandats är av ett fast material, till exempel betong eller tegelsten.