Om blancolån

Vad är ett blankolån? Det är ett lån utan säkerhet. Vilket betyder att det för långivare är mycket mer osäkert. För att långivaren ska säkra sig tar det vanligtvis ut en högre ränta. De tar inte ut som i vanliga fall något i borgen. Som vid ett köp av ett hus, tar banken vid ett privatlån huset i borgen. Skulle du inte betala räntan har banken rätt att ta huset ifrån dig. Men vid blankolån nej. I Sverige är det vanligast att ta blankolån för mellan 5000 och 500 000 kronor och med en ränta runt 3 till 22 procent. Men räntan kan gå upp. Så enlighet lag kommer ett räntetak sättas för denna typ av lån. Räntan vid detta typ av lån sätts efter dina egna förutsättningar. Räntan sätts efter en kreditupplysning om din ekonomi vid en ansökan. Räntan är också satt rörlig.

Vem får låna?

Olika banker och långivare har olika krav. Men du måste alltid vara minst över 18 år. Du måste också ha en ordnad ekonomi. Låneföretag gör en kreditupplysning på dig innan du får ta lånet. Har du tidigare skulder eller betalningsanmärkning är det svårare att få stora lån så som ett bostadslån. För att få ett lån krävs vanligtvis att du har fast inkomst, ett sparkapital och i vissa fall någon som går i borgen för dig. Det innebär att någon intygar att om du inte kan betala betalar de. Är du ung och vill ha studielån är det betydligt enklare. Du måste bara uppvisa att du klarar av dina studier.

För och nackdelar med blankolån

Att låna utan säkerhet är en större risk för långivare därför är räntorna ofta högre vid ett blankolån. Fördelen med blankolån är att du kan använda pengar till vad du vill. Du behöver inte uppvisa innan du tar lånet vad du ska göra med pengarna. Det långivaren bryr sig om är att du har en tillräckligt stor inkomst varje månad för att kunna betala tillbaka de löpande kostnaderna för lånet (räntan och amorteringar). En annan fördel med att ta ett blankolån är att du kan använda det för att samla in dina dyrare lån till ett billigare lån med lägre ränta. Idag är det inte ovanligt att man har flera mindre lån och krediter på olika ställen vilket kan bli väldigt dyrt varje månad. Det är klockare att ta ett större lån för alla lån tillsammans. Nackdelar är att räntan kan bli väldigt hög.