Köpråd för datasim

Ett datasim, det vill säga ett simkort bara för surf, kan vara väl behövligt till exempelvis surfplattan och andra enheter med stöd för mobilt bredband så som routrar och vissa kameror. Ett datasim kan inte hantera ut- och ingående samtal, utan enbart koppla upp sig på nätet. Idag finns det dock en mängd tjänster som gör det möjligt att ha röst- och videosamtal över datanätet.

För dig som ska köpa ett datasim finns det ett par saker som är bra att ha i åtanke innan du slår till.

Täckningen

Generellt kan man säga att du inte får bättre täckning ju mer du betalar. De olika operatörerna har olika täckningsgrad, vilket. sig inte tycks påverka priset alltför mycket. Bor du i Mellan- eller Sydsverige behöver du inte oroa dig särskilt mycket för täckningen.

Om du däremot bor i landets norra delar är det bra att kontrollera att den operatör du tittar på har god täckning i området. Samma gäller naturligtvis om du bor någon annanstans i Sverige, men reser till Norrland frekvent.

Gigabyte efter behov

Priserna skiljer sig mycket åt beroende på hur mycket data man behöver per månad. Ska du ha datasim i router som hemma-Wi-Fi, och ni är flera personer i hushållet, kanske det passar bäst att köpa ett abonnemang med obegränsad data. Det brukar kosta omkring 500 kronor i månaden.

Om du mest ska använda simkortet till surfplattan när du är på språng, så kanske det räcker med fem GB i månaden, vilket brukar kosta omkring 90 – 100 kronor per månad.

Erbjudanden

Flera operatörer erbjuder generösa priser för de första månaderna när du blir kund hos dem. Ett vanligt stående erbjudande att se är att halva priset gäller de tre första månaderna. Utan bindningstid går kanske dessa erbjudanden att ”missbruka”, men är du nöjd med en operatör är det enklast att stanna hos dem.

Support

Många av de nyare operatörerna erbjuder inte support över telefon. Är det viktigt för dig att kunna tala med någon på företaget, så är det ett antal aktörer som faller bort – kanske till och med de flesta. Det ska dock tilläggas att supporten som erbjuds över chatt och Facebook ofta har god tillgänglighet. Inte sällan är chatten bemannad under kontorstider, med möjlighet att skriva på Facebook eller skicka mail övriga tider.

Snabbfakta om datasim:

  • Kan inte hantera ut- och ingående samtal över röstnätet
  • Kan inte användas för att skicka SMS
  • Obegränsad data kostar omkring 500-lappen i månaden hos flera operatörer.
Publicerad i Ny