Assistansbolag har behov i fokus

Du har rätt till personlig assistans som är anpassad efter dina behov. Ett assistansbolag bör vara lyhört inför dina önskemål. Du har till exempel rätt att bestämma vilka som är dina personliga assistenter och när och hur du behöver hjälp. De flesta assistansföretag anser att självbestämmande är centralt inom branschen.

Du ansöker om personlig assistans hos din kommun eller hos Försäkringskassas. Det är de som avgör om du har rätt till assistans och hur omfattande denna ska vara. Ett assistansföretag måste ha tillstånd hos IVO, inspektionen för vård och omsorg, för att bedriva verksamhet. 2018 finns det drygt 1000 assistansföretag eller anordnare av personlig assistans som har detta tillstånd och knappt 15 000 personer med assistansersättning från Försäkringskassan. De flesta assistansföretag följer utvecklingen inom branschen och försöker ständigt att erbjuda bättre service till sina kunder, till exempel genom att göra utvärderingar och kontinuerlig uppföljning. Huruvida assistansföretaget bedriver någon form av utvärdering kan till exempel vara en indikation på att assistansföretaget är en seriös aktör.

Du har rätt att vara med och bestämma

Ett assistansföretag ordnar personliga assistenter till personer med funktionshinder. Personliga assistenter hjälper till med sådant du inte klarar själv. Det är du som kund som ska vara med och bestämma hur just din personliga assistans ska vara upplagd. Självbestämmande är alltså en viktig del inom ett assistansföretag. Du har till exempel rätt att bestämma vilka som är dina personliga assistenter och när och hur du behöver hjälp. Du har även rätt att bestämma över schemat och hur assistentersättningen ska användas. Du kan till exempel fråga ditt assistansföretag i ett inledande skede om hur de ser på självbestämmande.

De allra flesta assistansföretag är mycket flexibla och bra på att lyssna på just dina behov. Många assistansföretag vill dessutom träffa dig för att kunna lära känna dig och anpassa sina tjänster just för dig. Om du inte är intresserad av att vara med och bestämma så mycket så finns alternativet att assistansföretaget har arbetsgivaransvaret för dina personliga assistenter. Ett annat alternativ är att du har arbetsgivaransvaret medan assistansföretaget tar hand om de administrativa uppgifterna. Om en av dina assistenter är sambo med dig så bör assistansföretaget vara arbetsgivare åt denna person.